RESEPI KARIPAP
PUSING
Bahan
Inti Sardin & Kentang:
*1
biji bawang besar *3
ulas bawang putih *1
hiris halia
5
biji cili padi @ 2 biji cili merah
2
biji kentang -saiz besar *1
tin besar sardin
1
pek kecil serbuk kari ikan * setangkai
daun kari
* sedikit
air, garam & gula
Cara²
Inti Sardin dan Kentang:
tumbuk/blend bawang besar, bawang putih, halia, cili hingga lumat
tumis bahan bahan-bahan hingga garing.
Satukan serbuk kari ikan bersama sedikit air dan jadikan pes. Masukkan kedalam
tumisan yang sudah garing tadi. Kacau rata.
Tumis lagi hingga garing semula.
Tumis lagi hingga garing semula.
Masukkan sardin yang dihancurkan bersama sosnya sekali
dan juga kentang kedalam tumisan.
dan juga kentang kedalam tumisan.
Masukkan sedikit air,
sedikit garam dan gula. Kacau hingga hampir kering.
Akhir sekali masukkan daun kari dan masak hingga benar² kering.
Akhir sekali masukkan daun kari dan masak hingga benar² kering.
1
cawan tepung gandum
5
sudu besar margerin
Bahan Doh Minyak:
2
cawan tepung gandum
1/4
cawan minyak masak
1/2
cawan air sejuk
secubit
garam
Cara²
Doh Margerin:
Satukan
margerin dan tepung gandum. Gaul sebati dan kepal²kan
kepada 5 bulatan sama besar. Ketepikan.
kepada 5 bulatan sama besar. Ketepikan.
Cara²
Doh Minyak:
Satukan
garam kedalam air sejuk, kacau sedikit hingga larut, masukkan kedalam aduan
tepung beserta minyak. Uli hingga rata.
Bahagikan kepada 5 bahagian bulatan sama besar. Ketepikan.
Bahagikan kepada 5 bahagian bulatan sama besar. Ketepikan.
Doh
margerin dan doh minyak yang diuli kepada 5 biji bulatan
Pastikan doh minyak lebih
besar dari doh margerin.
Gelek sedikit doh minyak dan letakkan doh margerin ditengah2
Tutup doh margerin menggunakan doh minyak.
Tutup rapat2 dan bentukkan bebola semula.
Tutup rapat2 dan bentukkan bebola semula.
Doh
margerin yang siap dibungkus bersama doh minyak tadi
digelek leper. Gulung doh yang siap digelek tadi.
digelek leper. Gulung doh yang siap digelek tadi.
Doh yang siap digulung digelekkan sekali lagi.
Gulungkan semula. Akan terhasil gulungan yang panjang
Potong setiap satu gulungan dengan pisau anggaran
ketebalan 1 cm setiap satu. Pastikan bahagian bawah
doh yang digelek sebelah dalam ya.
ketebalan 1 cm setiap satu. Pastikan bahagian bawah
doh yang digelek sebelah dalam ya.
Letakkan sedikit inti dipermukaan. Kelim seperti karipap biasa.
Goreng dengan api sederhana hingga
kekuningan. Siap
No comments:
Post a Comment