Sunday 30 September 2012

* Resepi Nasi Dagang


NASI DAGANG



Resepi Nasi Dagang 1 

BAHAN-BAHAN : 
4 cawan beras nasi dagang / beras wangi
1/2 kilo santan pekat
4-5 ulas bawang merah - dimayang
2-3 ulas bawang putih
1 cm halia - hiris macam bilah mancis
1 sudu kecil halba, garam, gula
 
CARA-CARA MEMBUAT NASI DAGANG :
Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 3 jam.  Sebaiknye rendam semalaman.
Ambil 1/2 kilo santan. Dibahagikan 2. Tambahkan 1/2 dicampurkan dengan
3 cawan air untuk jadikan santan cair. 
1/2 santan lagi jadikan sebagai santan pekat. Masak santan pekat bersama bawang, halba,
garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Biarkan mengelegak seketika.
 
Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 10 minit. Kemudian angkat/siram dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak. Sekiranye nasi lambat masak bolehlah disiram @ gaul dengan santan cair sekali lagi & kukus lagi. Tapi jangan sampai nasi menjadi lembik.
 
Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 2-5 minit.
(Tapi sekiranye nasi terlebih masak & lembik tak perlulah lagi di kukus lagi.
Cukup sekadar di gaul dengan santan pekat tadi.)

 Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam & acar.

Resepi Nasi Dagang 2




 
 
Resepi Nasi Dagang Kelate
 
1kg beras nasi dagang *dibasuh dan direndam semalaman*
santan kemancar(santan cair) 1 mangkuk
santan pekat 1 mangkuk
bawang merah 5 - 6 ulas
halia 1 inci, sedikit halba, garam, gula
 
Caranya:
Beras yang direndam dibasuh bersih kemudian ditoskan.
Sementara itu mayang halus bawang serta halia.
Kukus nasi dagang selama 15 minit.
Angkat dan alihkan dalam besen besar kemudian di arung/kacau  dengan santan kemancar. Arung biar sebati santan dengan nasi yang separuh masak.
Kukus lagi selama 20 minit. Angkat dan akhirnya arung dengan santan pekat yang dah dicampur garam dan gula + bawang merah + halia + halba.
 
Biarkan selama beberapa ketika baru boleh dihidangkan.



 

Resepi Gulai Ikan Aya 
ikan (direbus dengan garam buku, nise, lengkuas dan asam keping)
 
santan dicampur dengan air masak sesuai dengan kuantiti ikan
(gandakan santan jika ikan lebih)
 
lengkuas 2@3 hiris **, halia muda 2 inci **, bawang merah besar 1 labu **
 
bawang puteh 1 ulas **, sedikit kunyit hidup **, cili kering 2 tangkai **
 
2 sudu besar rempah kari ikan, asam keping 1 
garam, gula, lada hijau
 
Cara:
 
Semua yang bertanda ** dimesin kemudian dicampur dengan rempah kari...jadikan pes.
Tumis bahan tersebut hingga hilang bau kari dan rempah dah sebati dengan minyak.
Bila tumisan dah masak cantik dan masukan santan.
Teruskan masak dengan menggunakan api yang kecil.
Masukkan asam keping.
 
Kemudian diikuti dengan lada hijau dan ikan rebus.
Perasakan dengan garam dan gula.
 



Resepi Sambal Nasi Dagang

 
Bahan2nya:
 
Ikan kembong besar 1 ekor - dipanggang/direbus dengan sedikit air
kelapa goreng/kelapa parut setengah biji - digoreng tanpa minyak hingga garing 
bawang merah besar 1 labu (saiz kecil), halia muda 1inci
serai 1 batang di ricik halus, lada hitam 7 - 8 biji
garam, manisan 1 keping
 
Cara: 
 
Tumbuk lada hitam, diikuti dengan serai, halia dan bawang merah. 
Keluarkan dari lesung, kemudian tumbuk pula nyior goreng diikuti isi ikan bakar tawar. 
Kemudian tumbuk pula manisan dan garam kemudian lecek2kan semua bahan bagi serata
 

 
RESEPI GULAI UDANG
 
 
Bahan2nya: 
 
Udang sederhana besar
santan cawan dicampur dengan air masak sesuai dengan kuantiti udang 
lengkuas 2@3 hiris **, halia muda 2 inci ** 
bawang merah besar 1 labu **, bawang puteh 1 ulas ** 
sedikit kunyit hidup **, cili kering 2 tangkai **, 2 sudu besar rempah kari ikan
asam keping 1, garam, gula
Cara:
 
Semua yang bertanda ** dimesin kemudian dicampur dengan rempah kari...jadikan pes.
Tumis bahan tersebut hingga hilang bau kari dan rempah dah sebati dengan minyak.
Bila tumisan dah masak cantik masukan periuk santan. 
Teruskan masak dengan menggunakan api yang kecil.
Setelah itu bolehlah dicampurkan udang ke dalam periuk kuah.
Masukkan asam keping. Perasakan dengan garam dan gula.
     
     

No comments:

Post a Comment