GULAI IKAN TONGKOL
Bahan2 untuk Kuah
2 labu bawang besar merah * 5 ulas bawang merah kecil
* 2 ulas bawang putih * 1 inci halia * 1 inci lengkuas
* 1 inci kunyit hidup * 5 tangkai cili kering
2 labu bawang besar merah * 5 ulas bawang merah kecil
* 2 ulas bawang putih * 1 inci halia * 1 inci lengkuas
* 1 inci kunyit hidup * 5 tangkai cili kering
* Santan * garam/gula * 1 keping Asam keping
* 1 peket kecil serbuk kari ikan adabi / 3 sudu b kari gulai darat
- Santan 1/2 kilo. Sedikit minyak untuk menumis
* 1 peket kecil serbuk kari ikan adabi / 3 sudu b kari gulai darat
- Santan 1/2 kilo. Sedikit minyak untuk menumis
- garam/gula @ sedikit gula melaka / perasa
- cili hijau & merah (blh gunakan cili kecil @ cili besar)
- cili hijau & merah (blh gunakan cili kecil @ cili besar)
Ikan Tongkol Rebus (1 kilo / 3 ekor besar)
Ikan tongkol yang sedang seekor dipotong 4/5 mengikut saiz. Ikan tongkol direbus bersama garam, sedikit bawang putih & 2 keping asam keping. Masak sehingga air rebusan agak kering. @ Rebus ikan bersama cuka.
Cara - Cara
Blan semua bahan2 yang bertanda * hingga hancur,
kemudian tumis sehingga wangi, selepas itu masukkan
rempah kari ikan, kacau2 seketika, dan masukkan sedikit air,
kemudian tumis sehingga wangi, selepas itu masukkan
rempah kari ikan, kacau2 seketika, dan masukkan sedikit air,
kacau hingga sebati. Masukkan santan dan semua
bahan2 lain kecuali cili hijau.
bahan2 lain kecuali cili hijau.
Masak hingga kuah mendidih dengan api yg sederhana.
Apabila mendidih, masukkan ikan, kacau dengan perlahan, takut ikan hancur, kemudian bolehlah dimasukkan cili hijau & merah. Rasa & siap.
Apabila mendidih, masukkan ikan, kacau dengan perlahan, takut ikan hancur, kemudian bolehlah dimasukkan cili hijau & merah. Rasa & siap.
No comments:
Post a Comment