Tuesday, 2 October 2012

* Resepi Lompat Tikam (lopak tike)

Resepi Lompat Tikam

 
Bahan yang diperlukan:

Pulut 1 1/2 cawan
santan cair
pewarna merah
garam secubit dua
daun pandan

tepung beras 3/4 cawan
santan cair 1 1/2 cawan
1/2 cawan pati pandan (mesin dari 5 helai daun pandan)
sedikit pewarna hijau, sedikit kapur makan
garam secubit dua

tepung beras sesudu besar (umbu)
santan 2 cawan, garam secubit dua
daun pandan

nise(manisan) kampung 1 - 2 karet
daun pandan, air

Cara buat Lompat Tikam
  1. Pulut - Secawan setengah beras pulut direndam dalam air yang dititik sedikit pewarna merah Rendam 10 minit, toskan dan kemudiannya dikukus dengan sehelai daun pandan yang disimpul(kalau guna kukusan yang berlubang besar, lapikkan beberapa keratan daun pandan sebelum diletak pulut di atasnya) - kukus selama 10 minit - keluarkan dan gaul/arung dengan santan kemancar(santan cair) yang dibubuh garam - kukus lagi selama 10 - 15 minit (kali ni dah tak payah lapik daun pandan, letak terus atas kukusan berlubang)
  2. Tepung Hijau - Sementara pulut di atas dapur, bancuh 3/4 cawan tepung beras dengan 2 cawan (santan cair dan pati pandan) + secubit kapur makan + sedikit garam - masak atas api - bila sudah masak dan pekat tutup api, tuang dalam loyang - kukus lagi dalam 10 minit*
  3. Santan pekat(kepala santan) - Bancuh sesudu besar tepung beras + dua cawan santan + sedikit garam + sehelai daun pandan yang di simpul - masak sampai cair-cair likat - tutup api dan sejukkan
  4. air manisan - Cairkan nise/gula melaka ketul + air + sehelai daun pandan yang disimpul - masak sampai agak2 pekat - tutup api dan sejukkan.
* Cara makan.. Letakkan pulut, kuih hijau, santan pekat, manisan.. Bolehlah di makan..
selamat mencuba
 
Nota: Ada yang kukus pulut terus dalam santan bergaram sepertimana cara kita nak buat Pulut Seri Muka, tapi rasa2nya pulut untuk dimakan dengan lompat tikam ini InsyaAllah akan lebih enak dan terampil cantik jika dikukus kosong terlebih dulu.

No comments:

Post a Comment