Wednesday 10 October 2012

* Resepi Kosu

 
KOSU
 


Resepi KOSU
 
2 setengah cawan air
1 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul
1 1/4 cawan tepung beras
setengah cawan tepung ubi
beberapa titik perisa ros
pewarna merah, kuning dan hijau
kelapa parut dibubuh sedikit garam
    Cara
     
    Panaskan air dalam kukusan.
    Gula + air + daun pandan dimasak hingga gula larut.
     Tutup api dan sejukkan.
    Campurkan kesemua bahan dan blankan bagi sebati
    Bahagikan kepada 4 bahagian * satu bahagian ditinggalkan untuk warna ori putih*
    Sedia untuk dikukus.
    **sedap dimakan dengan kelapa parut.


    Resepi Kuih Kaya Gerodak



    Bahan-bahan
    4 biji telur itik
    9 biji telur ayam
    2 helai daun pandan
    200 ml santan kara (kota kecil)
    1 cawan (250 gm) gula merah / gula melaka
    1/3 (70 gm ) cawan gula pasir
    1/2 cawan air
    1 sudu besar air kapur
    1/4 sudu garam
    6 kuntum bunga cengkih
    cara-cara

    Masakkan gula melaka, gula, daun pandan & bunga
    cengkih sehingga larut. Seeloknye biarkan semalaman
    Satukan telor, air kapur & garam
    pukul sehingga berbuih.
    Masukkn santan & sirap melaka sehingga sebati.
    Tapis & tuang ke dalam loyang.
    Panaskan kukusan & kukus sehingga 30 minit
    @ sehingga masak. Sejukkan & boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment