Resepi KOSU
2 setengah cawan air
1 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul
1 1/4 cawan tepung beras
setengah cawan tepung ubi
beberapa titik perisa ros
pewarna merah, kuning dan hijau
kelapa parut dibubuh sedikit garam
Cara
Panaskan air dalam kukusan.
Gula + air + daun pandan dimasak hingga gula larut.
Tutup api dan sejukkan.
Campurkan kesemua bahan dan blankan bagi sebati
Bahagikan kepada 4 bahagian * satu bahagian ditinggalkan untuk warna ori putih*
Sedia untuk dikukus.
**sedap dimakan dengan kelapa parut.
Resepi Kuih Kaya Gerodak
Resepi Kuih Kaya Gerodak
Bahan-bahan
4 biji telur itik
9 biji telur ayam
2 helai daun pandan
200 ml santan kara (kota kecil)
1 cawan (250 gm) gula merah / gula melaka
1/3 (70 gm ) cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 sudu besar air kapur
1/4 sudu garam
6 kuntum bunga cengkih
cara-cara
Masakkan gula melaka, gula, daun pandan & bunga
cengkih sehingga larut. Seeloknye biarkan semalaman
Satukan telor, air kapur & garam
pukul sehingga berbuih.
Masukkn santan & sirap melaka sehingga sebati.
Tapis & tuang ke dalam loyang.
Panaskan kukusan & kukus sehingga 30 minit
@ sehingga masak. Sejukkan & boleh dihidangkan.
Masakkan gula melaka, gula, daun pandan & bunga
cengkih sehingga larut. Seeloknye biarkan semalaman
Satukan telor, air kapur & garam
pukul sehingga berbuih.
Masukkn santan & sirap melaka sehingga sebati.
Tapis & tuang ke dalam loyang.
Panaskan kukusan & kukus sehingga 30 minit
@ sehingga masak. Sejukkan & boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment