RESEPI KUIH BELEBAT

Bahan2nya:
1 cawan tepung beras
1 cawan pati santan
ubi keledek kaler purple dan merah(warna lainpun ok)
1 cawan pati santan
ubi keledek kaler purple dan merah(warna lainpun ok)
*potong memanjang @ dadu*
2 - 3 biji pisang emas di lecek *jika ada*
1/2 cawan air masak untuk bancuh tepung beras
1/2 cawan gula - kurangkan @ tambahkan ikut kesesuaian...
(kalu masuk pisang kena ambik kira pisang dah manis)
sedikit garam, daun pisang untuk bungkus belebat
Cara
Cara
Rebus ubi keledek dengan garam, hingga empuk.
Angkat, tos dan ketepikan.
Masak gula dengan santan sampai gula hancur bersama daun pandan. Bancuh tepung beras, masukkan kedalam santan yang mendidih. Dimasak dengan menggunakan api yang kecil.
Angkat, tos dan ketepikan.
Masak gula dengan santan sampai gula hancur bersama daun pandan. Bancuh tepung beras, masukkan kedalam santan yang mendidih. Dimasak dengan menggunakan api yang kecil.
Mesti di kacau2 agar tidak berketul dan hangit.
Masaklah hingga agak pekat...
Bila dah tutup api baru dimasukkan ubi serta pisang yang dillecek ... Kacau biar rata.
Sudukan ke dalam daun pisang yang dipotong sama besar. Bungkus lah macam kita bungkus pulut berinti.
Susun dalam loyang pengukus dan kukuslah lebih
kurang dalam 10 minit. Siap
Sedapnya... Nampak gambar tu,tetiba teringin
ReplyDeleteSedapnya... Nampak gambar tu,tetiba teringin
ReplyDelete