Sunday 23 June 2013

Biskut Tart Nenas


Tart Nenas Gulung (180 biji Tart ) 

Bahan-bahan
1 kg tepung gandum Cap Sauh  

500g mentega 

125 g majerin planta 
4 kuning telur 
1 putih telur 
1/4 sudu teh garam halus 
15-20 g gula halus - jika suka


1 sudu teh esen vanilla 
sket pewarna kuning 

1 kg Jem Nenas 



Sapuan
1 kuning telur + sket pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati 

Cara membuat: 
Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning 

dlm mangkuk kecil & dipukul. 
Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi. Gaul sebati. 

Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung. 
Sapu atasnya dgn bahan sapuan kemudian bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven) 

Nota: Jika adunan keras yakni gulungan putus2 boleh lah tambah lg majerin/mentega 
sehingga mendpt adunan yg betul2 lembut 

No comments:

Post a Comment