Bahan-Bahan
1 ketul butter
1/2 cawan gula pasir halus @
gula castor
1 biji kuning telur
tepung gandum secukupnya
1/4 cawan tepung jagung
Badam biji - bakar hingga rangup
badan hancur - panggang sebentar
coklat masakan
lemak sayur
paper cup
Cara-caranya
- Kacau butter bersama gula hingga sebati
- masuk kuning telur- kacau
- masuk tepung gandum dan tepung jagung sedikit2 sambil dikacau rata.
- tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.
- ambil sedikit pastri, salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan tangan buat hingga habis
- bakar hingga kekuningan- biarkan sejuk.
- masak coklat dengan cara double boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening)
- setelah coklat cair angkat dan mulalah proses mencelup
- angkat pastri yang telah dicelup dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup
- tabur badan hancur sebelum coklat menjadi beku.
- Masukkan 2 minit dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat...
- siap untuk dimakan...
No comments:
Post a Comment