Sunday 23 June 2013

Biskut Cornflakes Madu

Bahan :

1 kotak besar cornflakes ( Nestle ) 6 sudu besar butter 6 sudu besar gula pasir 2 sudu besar madu kekacang/ceri (jika suka)
Kaedah sama jer cam di atas. Kalau nak tabur dgn choc rice boleh, choc sprinkle boleh.. terpulang la pd citarasa masing2 ya.. 


Cara-cara
  1. Cairkan mentega, gula dan madu dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair.
  2. Cornflakes dihancurkan sedikit dan dimasukkan dalam mangkuk.
  3. Campuran mentega dan madu dimasukkan ke dalam mangkuk berisi Cornflakes tadi.
  4. Gaul rata hingga semua Cornflakes diselaputi dengan madu.
  5. Sudukan ke dalam papercup dan tabur kekacang ke atasnya. Letak hirisan ceri jika suka. 
  6. Susun di loyang dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu yang bersesuaian.

Tips: Kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus.. Boleh jugak direndahkan  suhu oven supaya  tak hangus..

No comments:

Post a Comment