Friday 16 November 2012

** Puding Kentang Berkaramel

Puding Kentang Berkaramel

 
 
 
Bahan Buat Karamel

1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas

Cara-cara Masak Karamel 
 
Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas.
 Kacau segera supaya tidak berketul.
Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

 Puding

1 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
1 1/2 cawan susu sejat/susu cair
1/4 cawan air
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara
 
Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.  
Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja.
Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk.
Kemudian tapiskan.
 
Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi. 
Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya.
Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya.
 Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
 
Bakarlah pada suhu 160-170C selama 40 minit atau sehingga masak.
Bergantung pada suhu oven masing-masing.
 
Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.
 

Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

No comments:

Post a Comment