Friday 16 November 2012

** Agar-agar Milo Lapis Oreo

Agar-agar Milo Lapis Oreo
 
 
 
BAHAN-BAHAN
 
Saiz 8"persegi
1bungkus agar-agar/10gram serbuk jelly
750ml air (sukat guna botol air mineral 500liter, tambah 1 cawan)
140 gula
1 tin susu cair 400g
3/4 cawan Serbuk milo
1 bungkus Oreo 137g (patahkan tapi, lapisan krim jangan diasingkan)

CARA MENYEDIAKAN
 
Panaskan agar-agar bersama air hingga agar-agar larut, kemudian masukkan gula,
kacau dan biarkan gula larut baru masukkan susu cair hingga mendidih.
 
Asingkan 2 cawan ke dalam periuk yang lain dan campurkan serbuk milo,
kacau hingga sebati

Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam loyang/acuan. Masa ini api untuk periuk
 Milo dikecilkan dan sentiasa di kacau untuk elak agar2 membeku.

Apabila permukaan agar-agar milo dalam acuan sudah mengeras, tuangkan
kesemua adunan periuk yang asli (warna putih) dalam acuan. Taburkan kesemua oreo. Apabila permukaan agar-agar putih + oreo mengeras, diakhirkan dengan
 lebihan agar-agar milo. ( ada 3 lapisan )

Biarkan membeku dalam suhu bilik, kemudian bila sejuk baru masukkan dalam peti ais.
Setelah keras sepenuhnya bolehlah dipotong & hidangkan..

Selamat mencuba.

********
Jangan tunggu sehingga lapisan membeku, takut tidak melekat dengan lapisan berikutnya, jika mengeras guriskan permukaan lapisan dengan garfu sebelum tuang lapisan seterusnya.
 
Pastikan adunan agar-agar sentiasa panas diatas api supaya dalam melekat dengan baik dengan adunan sebelumnya..


No comments:

Post a Comment