RESEPI TOMYAM ASLI THAI SEAFOOD &
HOMEMADE TOMYAM PASTE
Bahan-bahan
PERENCAH TOMYAM
·5 ulas bawang merah ·2 biji cili merah ·5 biji cili kering
·1 inci lengkuas ·2 batang serai ·1 sudu udang kering
·3 helai daun limau purut ·1 inci belacan (dibakar)
·air asam jawa/air limau, gula & garam
SUP TOMYAM
·1/4 ekor ayam ·5 ekor udang ·2 ekor sotong
·1 biji bawang besar (potong enam) ·5 ulas bawang putih (diketuk)
·1 inci lengkuas (diketuk) ·2 batang serai (diketuk)
·1/2 batang lobak merah, bunga kobis dan sebagainya
·5 helai daun limau purut ·1 biji tomato (potong empat)
·1 sudu besar perencah tomyam buatan sendiri ·1 sudu besar sos ikan
·2 biji limau nipis ·cili padi ·garam ·daun ketumbar
·3 sudu susu cair / susu sejat (jika suka)
Cara-cara sediakan perencah tomyam.
Kisar semua bahan bersama sedikit air. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masak sehingga menjadi pes. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk.
Kalau masak dengan elok boleh disimpan dlm tempoh yang lama.
Cara-cara sediakan tomyam.
Rebus ayam beberapa minit bersama air.
Masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cili padi dan lengkuas.
Kemudian masukkan sayur-sayuran seperti lobak merah,
bunga kobis, tomato, sotong & udang
Masukkan pes tomyam, sos ikan, perahan limau nipis dan sedikit garam.
Padamkan api. Masukkan susu cair dan daun ketumbar.
Tomyam sedia dihidang.